Voor mediamachten als Persgroep, RTL en SBS is het inmiddels al een pijnlijke realiteit. Drie kwart van de advertentiebestedingen vloeit vrolijk richting ‘socials’. En de ooit zo machtige rtv- en dagbladhuizen mogen vechten om het resterende, gestaag krimpende kwart. Des te vreemder dat de klassieke media blijven verkopen in klassieke grp’s, oplagecijfers en abonnees. Zouden er straks nog veel adverteerders geïnteresseerd zijn in het wat amorfe bereik van 450.000 Telegraaflezers? Het lijkt me stug.

Elk serieus communicerend merk zoekt inmiddels de directe communicatie met de individuele klant. Niet omdat ze het eens over een andere boeg willen gooien, maar omdat de klant dat simpelweg eist. En dus vouwen we de datakaart open, trekken de digitale wandelschoenen aan en proberen ons zo te posteren dat de klant ons vanzelf tegenkomt op zijn virtuele klantreis. Niet om de argeloze consument vervolgens als een online struikrover te bespringen natuurlijk, maar om relevante vragen te stellen en interesses te peilen. En daar dan serieus mee aan de slag te gaan.

Waar we die klant treffen? De ene keer reizen we af naar Netflix, waar we misschien een boodschap hebben voor de mensen die net het derde seizoen van Game of Thrones streamen. De volgende keer mengen we ons in een Twitterdiscussie over aardbevingen en wie weet kunnen we iets in het domein van de Financiële Telegraaf.

Feit is dat de geheel verzorgde groepsreizen met Persgroep of NPO naar hun klantenland hebben afgedaan. De glorieuze tijden van de ontdekkingsreizen herleven. Redmond O’Hanlon 3.0, op zoek naar de op hol geslagen klant in een multimediale jungle. Customer journey mapping met de database als kompas, het social dashboard als machete en treffende content als ruilmiddel.