Al enige weken vliegen er ‘s nachts drones over de Seine en de Eiffeltoren. Tegen de zeer strenge Franse dronewetgeving in, want in de nacht en boven de bebouwde kom.

Ook Scripta is zich al enige tijd aan het verdiepen in de mogelijkheden die drones bieden. Want laten we eerlijk zijn: de beelden die met drones worden gemaakt zijn vaak onwaarschijnlijk mooi. Bovendien bieden drones eindeloos nieuwe mogelijkheden voor de journalistiek. Kijk en geniet van bijvoorbeeld de filmpjes van Eric van Vuuren en van Jelte Keur.

Probleem is dat Jelte Keur inmiddels zijn boete heeft ontvangen, en dat het maar zeer de vraag is of de beelden van Eric van Vuuren legaal zijn geschoten. Wil je in Nederland filmen met een drone, dan moet de filmende partij een ontheffing hebben. Inmiddels bestaat er een kleine lijst van bedrijven die een ballotageprocedure hebben doorlopen en zo’n ontheffing hebben verkregen.

Toch zou 2015 weleens het jaar van de dronejournalistiek kunnen worden. Per 1 juli 2015 wordt namelijk nieuwe wet- en regelgeving verwacht, iets waar ook wij reikhalzend naar uitkijken. De regels voor het hobbyvliegen zullen waarschijnlijk niet veranderen, maar het verlenen van toestemming voor professioneel gebruik zal wellicht eenvoudiger worden. En dat biedt ongekende mogelijkheden voor ons en onze klanten.