Onze Es of – voor de kenners – fraxinus exelsior is niet meer. Al bijna acht jaar genoot ik vanachter het redactieraam van deze prachtige groene reus. Regelmatig bezochten halsbandparkieten de takken en deden zich tegoed aan de lieflijke bloesem. Maar nu heeft een schimmel de boom gereduceerd tot een stapeltje brandhout. Even slikken dus, maar gelukkig hebben we onze kantoorplanten nog. Groen op de werkvloer maakt namelijk gelukkiger én productiever.

The Journal of Experimental Psychology concludeerde een verbetering van het concentratievermogen en tevredenheid over de werkplaats en een toename van het productiviteitsniveau met vijftien procent.

Een indrukwekkende uitslag. Hoe dit kan? Planten zuiveren de lucht van bijvoorbeeld stof, en gezonde mensen werken beter. Ook kan het zijn dat kantoordecoratie suggereert dat het management begaan is met de werknemers, waardoor zij een stapje harder zetten.

Marlon Nieuwenhuis van de Cardiff University: ‘Ons onderzoek suggereert dat investeringen in het kantoorlandschap met planten zichzelf terugbetalen door een toename van de levenskwaliteit en productiviteit van het personeel. Dat daagt de algemeen aanvaarde bedrijfsfilosofie uit dat een steriel kantoor met propere bureaus productiever is.’

Bij Scripta zit het wel snor met de groenvoorziening. Een oerwoud wil ik het niet noemen, maar om de twee meter kom je op de redactievloer een ficus, palm of vingerplant tegen. Vandaar dus dat we  hier zo creatief én productief bomen over activatie, bladformules, concepten en animaties!