Wist je dat 1 op de 10 appels in Europa uit Süd-Tirol komt? Ik wist alleen dat er hoge bergen zijn en dat deze streek in noord-Italië ligt. Dus tijdens mijn vakantie ging ik toch maar wat extra informatie inwinnen bij de lokale VVV. Daar kreeg ik een Engelstalig gidsje in handen dat gaat over de streek: This is South Tyrol. Werkelijk een pareltje. In 32 pagina’s wist ik alles over de streek. Over de geschiedenis, economie, natuur, cultuur, wetten en ga zo maar door. Het was een feestje om dit te bekijken.

De kracht van dit boekje zit hem vooral in de eenvoud. Op iedere spread staat een kort intro en een hoofdvisual die is opgebouwd uit kruisjes (denk aan een borduurwerkje). Daaromheen facts en figures ondersteund door een simpel beeld. Een mooi voorbeeld van een serie krachtige infographics.

Ondanks mijn vakantieloomheid kon ik de informatie heel makkelijk tot me nemen. Zo leerde ik dus vanuit mijn hangmat over die appels; per jaar produceert de streek 900.000 ton, dat betekent dat 1 op de 10 appels in Europa uit Zuid-Tirol komt. Maar vooral realiseerde ik me weer eens dat de infographic zo ontzettend fijn is om complexe materie heel helder uit te leggen. Onze hersenen zijn nu eenmaal beter in staat om plaatjes te begrijpen dan een tekst. Daarnaast is de infographic zowel offline als online te gebruiken. Lang verhaal kort: ga ook eens naar Süd-Tirol en denk aan een infographic als je een complexe boodschap wilt vertellen aan je doelgroep.