Mijn ideale zijnstoestand is: onbezorgd. Vroeger vanzelfsprekend, maar naarmate de jaren vorderen een steeds schaarser goed (opa spreekt…). Een lege iPhone en een week – of twee – vakantie zijn nu essentiële randvoorwaarden voor onbezorgdheid. Letterlijk met de kop in het zand.

Weer thuis brengt het eerste achtuurjournaal de bezorgdheid razendsnel terug. Maar zolang de fysieke afstand tussen onderwerp en kijker groot blijft, valt er over het algemeen goed mee te leven. Dat wordt anders wanneer iets je echt persoonlijk raakt. Door ziekte bij jezelf of in de nabijheid ontstaat een daadwerkelijk ontwrichtende bezorgdheid. Dergelijke bezorgdheid brengt een dringende behoefte aan contact en informatie: het kunnen delen en het willen weten.

Om aan die behoefte te voldoen, worden steeds vaker online platforms in het leven geroepen rond een specifieke ziekte of aandoening. Een mooi voorbeeld van contact met lotgenoten in combinatie met deskundige informatie is het platform kanker.nl en recentelijk werd hart.volgers.org gelanceerd, een initiatief van een coöperatie van cardiologen en cardio thoracaal chirurgen. Wijzelf produceerden in opdracht van de afdeling Nefrologie van het Erasmus Medisch Centrum niertransplantatie.info, een platform rond niertransplantatie en nierdonatie. Een geslaagd initiatief. Het aantal donoren neemt toe en een groeiend aantal patiënten krijgt de zorg die nodig is.