In de journalistiek zien we de contouren van een soortgelijk strijdtoneel ontstaan. Robots die teksten schrijven op basis van journalistieke principes. Financiële verslagen, sportnieuws; in de Verenigde Staten maken Associated Press, Washington Post en de New York Times al op vrij grote schaal gebruik van systemen om automatisch berichten te genereren. Europa loopt wat achter, maar ook in ons eigen land worden de eerste stappen gezet.

Niet alle journalisten verwelkomen de nieuwe technologie en sommigen vrezen voor hun baan. Maar het merendeel geeft aan niet bang te zijn. Integendeel, deze nieuwe technologie maakt unieke menselijke eigenschappen als emotie, persoonlijkheid en humor veel belangrijker.

Op het gevoelsdomein claimen wij als mens tot nu toe onze suprematie, maar hoelang nog? De robot kan ons hoofd overnemen en overtreffen, maar ook ons hart? Volgens David Levy, ex-schaakgrootmeester en expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, zal ook dit stukje unieke menselijkheid binnenkort door technologie vervangen kunnen worden.