Laatst was ik een lang weekend in Londen. Met de Oyster Card, een soort ov-chipkaart, croste ik de hele stad door. Per trein, met de rode dubbeldekkers, maar vooral met de metro (the Tube). Sinds mijn studententijd was ik niet meer in Londen geweest, maar binnen no time wist ik weer hoe ik de kaart met metrolijnen moest lezen.

Ik ben geen geweldige kaartlezer. De lijnen hebben geen nummer, sommige lijnen hebben verschillende eindpunten. Toch reisde ik altijd goed. En alle dank gaat daarbij uit naar Harry Beck. Deze in 1902 geboren technisch tekenaar maakte in zijn vrije tijd een schets van de metrokaart. Zijn uitgangspunt: niet de geografische precisie is belangrijk, maar wel hoe je van het ene naar het andere station komt en waar je moet overstappen. Voor zijn ontwerp nam hij een elektrisch circuit als uitgangspunt. Zo ontstond de schematische kaart met gekleurde lijnen. Die kaart wordt tot op de dag van vandaag gebruikt, zij het dat hij is uitgebreid natuurlijk.

In ons vak is het eigenlijk precies zo. Begin bij de basis: wat is het doel en wie is je doelgroep. En vervolgens: keep it simple! Piece of cake toch?