Animaties worden al lang niet meer op velletjes papier getekend, maar op de computer gemaakt. Maar er zit nog steeds aardig wat tijd in het maken van bewegend beeld in een animatie. Elke frame (en een seconde heeft er meestal zo’n 25) is een nieuwe tekening. Reken maar uit om hoeveel frames het gaat per minuut. Een animatie is dan ook meestal niet in een dag gemaakt.

Maar er is reuring in animatiewereld. Voor het eerst wordt een animatie live uitgezonden. Op 15 mei beantwoordt de bekende animatieheld Homer van The Simpsons aan het einde van een aflevering live vragen van fans. Dit gebeurt met behulp van motion capture. De stemacteur van Homer Simpson, Dan Castellaneta, wordt in een motion capturepak gehesen. Zijn bewegingen worden opgenomen en rechtstreeks door een computer omgezet naar animatie. Normaal gesproken worden deze beelden intensief bewerkt om er de ‘echte’ Homer uit te krijgen. Maar voor de live-uitzending wordt deze stap overgeslagen.

Is dit de toekomst van de animatie? Vandaag vragen, morgen klaar? Ik verwacht niet dat het zo snel zal lopen. Eerst maar even afwachten hoe Homer er straks uitziet.