De opmars van online video is niet meer te stuiten. Volgens diverse ramingen zal in 2016 minimaal zo’n 60 tot 70% van al het internetverkeer uit video bestaan. Sommigen wagen zich zelfs aan 90%.

Nog niet zo lang geleden hield een vooraanstaand creatief tijdens Spot on TV een meer dan warm betoog over ‘populaire’, ‘massamediale’, ‘echte’ reclame. In zijn ogen is er de afgelopen 30 jaar nauwelijks iets veranderd en moeten merken het nog steeds hebben van mooie spotjes op TV. Gewoon ‘platte reclame’, dat verkoopt.

Dat bijvoorbeeld Calvé al 40 jaar een enorm hoog marktaandeel heeft, komt doordat ze eens in de 2 jaar een geweldige relevante leuke commercial maken. De consument is dus helemaal niet veranderd. Toegegeven, de commercials met Evert van Benthem – voor de jongeren onder ons, deze Friese doorloper won medio jaren ’80 2 keer de Elfstedentocht – en Robin van Persie – wie kent ‘m niet? – zijn van uitzonderlijke klasse. Maar of ze op zichzelf garant staan voor het hoge marktaandeel van die smeuïge pindakaas valt op z’n minst te betwijfelen. Evenals het statement dat online video niet verkoopt.

Grote brands als Sportlife, Redbull, Axe, Heineken, KLM en Volvo – om er maar eens een paar te noemen – verschuiven substantiële budgetten van de lineaire TV channels naar online. Zeker niet alleen om de merkbinding te verhogen maar uiteindelijk ook om gewoon meer te verkopen. Maar dat vraagt om een afgewogen online video strategie en innige samenwerking tussen de ’brand-denkers’ en de ‘performance-denkers’ binnen het bedrijf. Dan maak je van kijkers ook kopers …

Joris Merks (Google / YouTube) hield onlangs een boeiende presentatie over dit onderwerp op What’s Next. Benieuwd naar onze visie? Lees het interview met Henk Jacobs over dit onderwerp in de laatste Marketing Tribune.