Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Nee, we hebben heus niet zitten knoeien in ons cms, niemand heeft per ongeluk dummytekst gebruikt. Want dat is lorem ipsum, tekst die met name door vormgevers wordt gebruikt om de aandacht van de inhoud af te leiden. Zodoende heeft de lezer alleen oog voor de vormgeving en dat is vooral in de conceptfase van een communicatiemiddel prettig.

Maar waar komt het tekstueel noodverband lorem ipsum eigenlijk vandaan? De hierboven genoemde passage komt uit het boek De finibus bonorum et malorum (Over de grenzen van goed en kwaad) van de Romeinse filosoof en redenaar Marcus Tullius Cicero. In dit boek uit 45 voor Christus vinden we de zinsnede Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, oftewel Er is niemand die van pijn houdt, die er naar zoekt, en het wil hebben, simpelweg omdat het pijn is.

Waarom een onbekende drukker in de 16e eeuw juist deze passage gebruikte om een catalogus te maken is niet duidelijk. De beste man zocht wellicht een subtiele manier Cicero’s theorie der ethiek te verspreiden. Hij is daar zonder meer in geslaagd, want al eeuwenlang kan geen vormgever meer zonder. En daarmee zijn we allemaal een beetje filosoof. Want van wie is de uitspraak Niets zo absurd of een of andere filosoof heeft het herhaald? Juist.