Een beetje buiten adem loop ik op een grote stoere jongeman af. Hij heet Erik en hij studeert Human Geography and Urban and Regional Planning. Een hele mond vol, aan mij de taak om hem in 2 minuten te laten uitleggen wat zijn studie nu precies inhoudt en wat er zo leuk aan is. Op camera. Voor de Rijksuniversiteit Groningen brengen we elk jaar weer een paar opleidingen in beeld. Kracht van de items ligt in het enthousiasme van de studenten. Zij proberen vol enthousiasme aankomende studenten ervan te overtuigen dat hun opleiding top is.

Alleen en toch samen
Als camerajournalist werk ik alleen. Ik schrijf het script, doe de regie, het interview, film er mooie beelden bij, zorg voor goed licht en geluid en monteer het uiteindelijk tot een maximaal 2 minuten durend filmpje. Het is niet altijd even makkelijk, maar het is altijd weer bijzonder om een video-item te maken. Of het nu is met een student, een manager die vertelt waarom zijn afdeling zo goed draait, of kinderen van een basisschool die vertellen waarom ze de verkeersles zo leuk vinden.

Voordelen van een camjo
In je eentje met camera op pad is soms best zwaar. Toch vind ik het werk als camjo geweldig. Vooral omdat ik me direct betrokken voel bij de persoon die ik interview. We hebben een soort van gelijkwaardige relatie. Het voelt alsof we een gesprek voeren, terwijl er ondertussen een rood lampje knippert op de camera. De zenuwen die Erik in eerste instantie heeft, verdwijnen al snel als sneeuw voor de zon. Er staat geen grote cameraploeg om hem heen te dansen. Hij kan de regie als het ware een beetje in eigen hand nemen. We overleggen over de locatie en zoeken samen naar het juiste antwoord.

Na 2 uur scheiden onze wegen. Erik heeft zijn verhaal verteld, de beelden erom heen zijn sprekend. It’s a wrap!