Sinds 1 juli dit jaar geldt de Wet Pensioencommunicatie. In een hele kleine notendop: pensioenfondsen zijn verplicht alle informatie voor deelnemers en gepensioneerden helder uit te leggen en moeten daarbij gebruikmaken van het Pensioen 1-2-3.

Maar is helder communiceren genoeg? Gaan mensen hun Uniform Pensioenoverzicht dan opeens wel goed bekijken? Of nadenken over aanvullende regelingen? De mensen die echt hun best doen, zullen blij zijn met duidelijke taal. Maar die groep die nooit enige interesse toonde, zal dat nu niet opeens wel doen. Je bezighouden met pensioen blijkt voor de meeste mensen net zo moeilijk te zijn als bijvoorbeeld afvallen of stoppen met roken. Het valt niet mee om nú een inspanning te leveren voor iets waarvan je pas veel later resultaat ziet.

Wat te doen? Onlangs had Scripta een interview met Dan Goldstein. Hij is onder andere Honorary Research Fellow aan de London Business School. Goldstein stelt dat fondsen hun deelnemers moeten stimuleren de ‘huidige ik’ te koppelen aan de ‘toekomstige ik’. Dat kan al met hele eenvoudige tools. Scan een foto van jezelf, haal die door een verouderingsprogramma en je ziet jezelf over 20, 30 jaar. Met dat beeld voor ogen blijken mensen zich sneller af te vragen hoe hun leven er tegen die tijd uit zal zien. En wat ze daarvoor nodig hebben. Daarnaast laat het programma meteen zien wat voor soort woonruimte je kunt betalen met het geld dat je hebt opgebouwd. Amerikanen die door hun verzekeraar worden geconfronteerd met zo’n foto uit de toekomst, besluiten twee keer zo veel te sparen voor hun oude dag.

Pensioenfondsen doen er goed aan zich echt te verdiepen in de leefwereld van hun deelnemers. Dus stoppen met alleen maar zenden (ook al is dat nog zo helder en toegankelijk). Laat deelnemers in de toekomst kijken en laat ze maar eens zien wat er wel en niet mogelijk is. De confrontatie met de ‘toekomstige ik’ kan een eerste stap zijn richting een actievere houding ten opzichte van pensioen.

Op welke manieren gaat u daar vorm aan geven? Wij denken graag met u mee!

Lees ook het blog van Anna Richt Hannema over dit onderwerp: Pensioen in duidelijke taal