Eerlijk is eerlijk, nog maar enkele maanden geleden had ik nog nooit gehoord van Raspberry Pi, al of niet zo’n 1.4 GHz met een volvette 64/32-bit quad-core inside. De duik in de wereld van de minicomputers was dan ook even schokkend als verfrissend.
 
Booming
Zelden betrad ik een zo onstuimig groeiende, zo succesvolle en zo van maakbaarheidsoptimisme vervulde markt. Gevoed door vele tientallen miljoenen techno’s en techna’s, en gestut door een jaarlijks voortboomende tech-industrie, met Austin Texas en München als onbetwiste kenniskernen.
 
Magazine Raspberry PiNou dient gezegd dat wij ook weer niet helemaal blind waren voor de onstuitbare opmars van de consumer en business electronics. En met zusterbedrijf Elektor en Benelux-leidende smartdomeindochter FWD in huis zijn extatische verhalen over miniboards, robotica en wearables nooit ver weg. Komt bij dat mijn tachtigjarige vader mij al eens probeerde duidelijk te maken waarom een Pi veel handiger is dan een Arduino. Vergeefse moeite. Maar het echte verdiepen kwam toen tech-gigant Raspberry Pi ons uitdaagde om naast het Nederlandse, ook het Franstalige magazine MagPi te produceren, en beide mags ook nog eens mede uit te geven. Kon niet moeilijk zijn dacht men daar. Wij zaten immers al in de Franse content voor WWF, kenden de weg in de tech en hadden praatjes over publishing brands. Nou dan!
 
Ontwikkelingswerk
De onstuitbare opmars van The Pi begon enkele jaren geleden in Wales, waar The Raspberry Pi Foundation het computeronderwijs een zetje wilde geven door de introductie van een razendslim en gebruiksvriendelijk mini-computertje, de Raspberry Pi. De ambitie was om niet alleen de Westerse scholen, maar vooral ook die in opkomende economieën te bereiken. Nou, dat lukte! Het ding explodeerde, verkooptechnisch. Meteen al het eerste jaar gingen er 5 miljoen over de toonbank, en vandaag zijn dat er meer dan 20 miljoen. Daarmee is Raspberry Pi al jaren de best verkopende Britse minicomputer. Niet alleen in de onderwijsmarkt overigens, maar evenzo in de home labs, Fab Labs, smart homes, bedrijfsleven en robotica.  
 
Le seul magazine écrit par et pour notre communauté!
Raspberry Pi is een van de meest levendige mondiale webcommunities. Maar omdat Frankrijk de Engelse taal nog steeds niet vol omarmt, delen wij de Raspberri Pi-verhalen met al die Franse slimmeriken in Raspberry Pi Community www.magpi.fr. En nu dus ook middels een tweemaandelijks verschijnend vlaggenschip, de MagPi. 100 pagina’s papieren hulde aan de Raspberry Pi. Want papier, da’s pas een disruptive voor deze doelgroep.