Wat weet je van energiebesparing, vroegen we aan onze gastredactie. ‘Dat stond ook in de Donald Duck!’, riep er een enthousiast over de tafel. ‘Daarin ging oom Dagobert kijken wie het zuinigst was: Guus Geluk of Donald Duck. En degene die won, zou later al zijn geld krijgen!’ En hij kreeg bijval van alle andere redacteuren, ze kenden het verhaal allemaal van a tot z.

Het gaat hier niet om Scripta-redacteuren. Wij waren nieuwsgierig hoe kinderen zouden omgaan met een onderwerp als ‘energie’. Daarom hadden we een paar gastredacteuren uitgenodigd om met ons mee te denken over een tijdschrift dat we maken voor basisscholieren over, je raadt het al, energiebesparing.

Dus zaten we begin deze week in een gezellig buurthuis in Amsterdam Oost met een groepje 12-jarigen dat ons vragen stelde als: Wat is kWh? Geven zonnepanelen ook ’s nachts stroom? Wat is energie? Wat opviel, was dat de geldprikkel als een rode draad door het gesprek liep. Blijkbaar zetten ouders daar thuis goed op in. Als onze gastredacteuren ’s ochtends als laatste het huis verlaten, moeten ze alle lichten uit doen, want ‘anders kost het te veel’.

We vroegen ze ook welke BN’ers ze graag in het magazine zouden willen zien. Kwebbelkop, vonden de jongens. Deze gamer en vlogger heeft 4,7 miljoen volgers op YouTube en de gastredactie is benieuwd hoeveel energie hij dagelijks verbruikt met gamen en video’s maken. En wonen onze koning en Mark Rutte in een energiezuinige villa? Goeie vragen. Op Wikipedia vind je veel antwoorden, kregen we nog als tip mee.

Het resultaat van deze enerverende meeting is te zien in september, als het tijdschrift voor basisscholieren in het Enexis huis in Zwolle ligt.