Onze stagiaire Minthe Lok, studente aan de Universiteit van Amsterdam (masterprogramma Tekst en communicatie), duikt in het kader van de Pensioen3daagse in de complexe wereld van pensioenen.

‘U bent geen deelnemer meer aan de pensioenregeling StiPP. Daarom ontvangt u bijgaand het Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming.’ Zo begon de brief die ik afgelopen week ontving van het pensioenfonds waar ik tijdens mijn studiebijbaan bij was aangesloten. Tot afgelopen week had ik nog niet eerder bewust over mijn pensioen nagedacht. En veel jongeren met mij. Twee derde van alle jongeren denkt niet na over hun pensioen. Slechts 7 procent heeft wel eens op mijnpensioenoverzicht.nl gekeken. En eigenlijk is dat ook niet zo gek. Het duurt welgeteld nog 48 jaar (of langer) voordat ik met pensioen zal gaan.

Het is dan ook niet raar dat jongeren zich niet heel druk maken om nieuws over de verhoogde pensioenleeftijd, dalende dekkingsgraden en nieuwe pensioenregels. We hebben eerst nog een carrière voor ons liggen. Maar sinds de ontvangst van mijn eerste pensioenbrief vraag ik me af of jongeren hier niet te makkelijk over denken. Pensioen is immers sparen voor later. Daar moet je toch al van begin af aan bewust mee bezig zijn? En áls jongeren ervoor kiezen zich nu nog niet druk te maken om hun pensioen, dan moet die keuze gebaseerd zijn op kennis en niet op onwetendheid.

Zoals je in ons vorige blog ook al las, is de Pensioen3daagse een interessant initiatief om het pensioenbewustzijn van de Nederlandse bevolking te vergroten. Bij Scripta vinden wij – als leverancier van de twee grootste pensioenuitvoerders van ons land – het belangrijk om bij te dragen aan deze bewustwording. Vandaag staat de Pensioen3daagse dus centraal op de redactie; niet al onze collega’s zijn immers dagelijks met pensioencommunicatie bezig. Ook ik hoop antwoord op mijn vragen te krijgen. Zodat ik, op basis van de juiste kennis, een afweging kan maken. Me nu al druk maken om mijn pensioen, of de zorgen besparen voor later.