In fotomuseum Foam is de tentoonstelling Magnum Contact Sheets te bezoeken. Die geeft ons niet alleen een inkijkje in het ‘beslissende moment’, maar laat ook zien waar de mislukkingen zaten, en hoe de toevalstreffers tot stand kwamen. Daarmee doorbreekt de tentoonstelling de magie van het iconisch beeld. Tegelijkertijd vertelt het contactvel het verhaal achter de foto en brengt het ons letterlijk in contact met de fotograaf.

Denk aan de beroemde foto van Thomas Hoepker van 9/11. Op weg naar de Twin Towers kwam hij vast te zitten in het verkeer. Toen maakte hij maar wat beelden van een groepje jongeren aan de East River met op de achtergrond het WTC. Teleurgesteld stopte hij de contactvellen weg. Jaren later werd het een van zijn meest gepubliceerde foto’s.

De tentoonstelling omvat 60 contactvellen en geeft een chronologisch overzicht van markante historische momenten vanaf de jaren 30 tot 2010. Er is werk te zien van wereldberoemde Magnum-fotografen zoals Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en Jim Goldberg. Tot 9 december te zien in Foam, Amsterdam.