Koos Amerika uit politieke overtuiging voor Donald Trump, of hebben algoritmes de verkiezingen gewonnen voor de miljardair? Journalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis schreven het confronterende boekje Je heb wél iets te verbergen; over mensen die je kunt omzetten als schakeltjes.

ZO ZIE IK HET

Ik verkeerde in de illusie dat Facebookberichten van vrienden chronologisch staan weergegeven. Jij weet misschien hoe naïef dat van mij was; dat Facebook zélf selecties voor mij maakt. Ik wist dat dus nog niet. Liever ga ik uit van de onschuld van zo’n luchtig medium. En ach, is het erg?

Google vond ik erger. Zoekresultaten die ik krijg, zijn gepersonaliseerd en datagestuurd. Als ik ‘Hillary’ google, dan zie ik Hillary dus zoals het Google-algoritme dat voor mij wil.

ERGENS WEL BESEF

Dat ik online (ongemerkt maar intensief) wordt gevolgd, wist ik wel. Jij ook? ‘Ze’ gluren mee als ik nu.nl bekijk of een of andere reis-app gebruik. En ergens besefte ik ook wel dat die gegevens in enorme databases komen en dat er lucratief mee wordt gehandeld. Het gebruiksgemak van de sites en apps is me gewoon meer waard dan de gegevens die ik hiervoor moet prijsgeven. De halve wereld denkt er zo over. Immers, we hebben niets te verbergen …

VOL VERSTAND

En bovendien, mijn online gedrag maakt me niet minder aantrekkelijk voor mijn hypotheekverstrekker. Door mijn IP-adres zal ik niet geweigerd worden bij de grens. En ook al kan ik niet stemmen in de VS, ik kan écht wel met mijn volle verstand concluderen dat Clinton de betere keuze was.

Althans, dat was voor ik dit boek over privacy  las. Nogal ontluisterende materie, dus neem er eerst een voorschot op.