Echt, ik doe het licht en de printer uit als ik als laatste het pand verlaat. Meestal dan hè … Het printpapier bij Scripta is hartstikke eco. Dubbelzijdig printen staat standaard ingesteld. En oh ja, je krijgt hier fair trade koffie. Maar eerlijk is eerlijk: maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) was tot voor kort niet iets waar we enorm mee bezig waren. En waarom eigenlijk niet? Druk met andere dingen, vooral. En dat leek ons geen best argument.

Aan de slag dus. Een van onze eerste mvo-projecten was, lichtelijk hedonistisch, het verduurzamen van onze lunch. Biologische melk en sapjes, sla, fruit en brood, duurzaam geproduceerde vleeswaren en kaas, fair trade hagelslag en verantwoorde appelstroop; genoeg leveranciers die het allemaal voor ons op voorraad hebben. Het bleek allemaal zo lekker, dat mvo in één klap uit de hoek van sober & saai was gehaald.

Daarna volgden een paar ‘quick wins’: het complete legioen aan prullenbakken in ons kantoor kreeg elke dag een nieuw plastic zakje, ook als er maar één tissue in zat. Dat is best veel plastic. Nu heeft elke afdeling er nog drie in plaats van zo’n 25. En die hebben een sticker: papier, plastic en overig. Even bellen met een afhaalservice en hup: in één moeite door naar de afvalscheiding. De waterkoelers de deur uit doen was ook geen lastige keus. Ze gebruiken elk bijna net zo veel stroom als een koelkast. Niemand bleek bezwaar te hebben tegen water uit de kraan, dus binnenkort lopen we met ons glaasje naar de gootsteen in het souterrain.

Toegegeven, het is allemaal grote stappen snel thuis. De echt ingewikkelde (en dure?) klussen liggen nog voor ons. Een compleet nieuw lichtplan. Duurzaam verwarmen. Collega’s zo ver krijgen dat ze met de fiets of het ov naar het werk komen. Werken met duurzame leveranciers. Maar het begin is er. We zullen je laten weten wat onze volgende stap wordt. Misschien brengt het je nog op ideeën.