Een evenement over duurzame mobiliteit. Dat is precies wat bij ons past. Niet alleen omdat we vinden dat we veel kennis hebben van energie, maar ook omdat we grote interesse hebben in duurzaam ondernemen. En daar past duurzame mobiliteit natuurlijk helemaal bij.

We kregen de ultieme kans om op het TT Circuit in Assen verschillende duurzame auto’s te testen: hybride, elektrisch en biogas. Welke het lekkerst rijdt, is natuurlijk ook afhankelijk van het ‘merkje’ dat erop staat. De Tesla lag toch iets lekkerder op de weg dan de Up, maar ik zie het wel zitten om me met een van beide auto’s, of alles wat er tussenin zit, op de weg te begeven.

Op een dag als deze pik je toch weer enkele leuke feitjes op. Dat we kunnen rijden op ons eigen afval, was bij ons al bekend. Maar dat je daarmee een bijdrage levert aan je eigen regio, was wel weer een eyeopener. De cirkel is snel rond: mijn afval wordt ingezet om lokaal biogas van te maken, dat ik vervolgens tank bij mijn lokale tankstation. De euro die ik voor een liter betaal, verdwijnt op deze manier niet in de broekzakken van de grote oliemagnaten, maar blijft mooi in onze eigen regio.

Verminder, verander, verduurzaam, is de volgorde die we op het gebied van duurzaamheid moeten volgen. En dat geldt ook voor mobiliteit. Dat dit verminderen al is ingezet onder de jongere generatie had ik nog niet zo snel door. Er blijken maar weinig jongeren onder de 28 jaar te zijn die een eigen auto hebben. Niet omdat ze er geen willen, maar omdat ze niet weten wat ze er mee moeten? In de eerste plaats vinden zij andere manieren van reizen. En daarnaast hebben zij al een omslag gemaakt, waaraan de wat oudere generatie nog moet wennen: geen bezit, maar gebruik. Dus niks auto kopen, maar een deelauto of gewoon een auto lenen als je er een nodig hebt.

Als Scripta Communicatie zijn we onze duurzame ambitie aan het ontwikkelen. Reden dus om vandaag eens goed rond te kijken en te ervaren hoe duurzame mobiliteit nu echt voelt. Ons volgende leasecontract? Een ding is zeker: dat wordt een duurzame keuze.

Wie: Ageda Venema
Wat: Testdag duurzame mobiliteit van Energy Expo in samenwerking met Energy Valley, TT Circuit Assen, provincie Groningen en provincie Drenthe
Waar: TT Circuit Assen
Wanneer: 16 september 2014