Een groot deel van de ophef over het datagerommel van Facebook gaat voorbij aan de kern van de zaak: centraal versus decentraal. Mark Z. bouwde een zuigend zwart gat waaruit het moeilijk ontsnappen is. Eenmaal over de drempel blijk je ingesloten, met het permanente endorfine-infuus van de sociale bevestiging als slot op de deur.
 
Toch is het probleem niet dat Facebook zo dominant is in onze maatschappij, maar dat het een maatschappij op zich is. Met eigen regels, eigen wetten en vestingsmuren van Trumpiaanse allure. Maar dan gespiegeld: je komt er fluitend in, maar de weg naar buiten blijkt een doornige. De overtreffende trap van het centrale denken. Het lelijke gezicht van de grote inclusie.
 
Woodstock van de digitale wereld
Precies daar ligt voor mij de zegening van blockchain en bitcoin. Blockchain steekt geen enkele gevestigde orde naar de kroon, ook geen monetaire. Er is geen Mario Draghi van de internationale blockchain. Tot verdriet van wetgevers, toezichthouders en Mario zelf. Blockchain is het warme pleidooi voor de decentrale orde. Niks megalomane sociale koninkrijken met alwetende en gemonopoliseerde algoritmen. Blockchain is het Woodstock van de digitale wereld, gebaseerd op het intieme vertrouwen van de peer-to-peer, maar met de belofte heel groot te worden.
 
Groot worden door ultieme decentralisatie. Een verfrissende gedachte die nieuwe routes opent voor de contentmarketeer. Elk domein en elke app kan een succesvol kosmosje blijken, zo lang het een echt antwoord is, op een echte vraag, van echte mensen. Zonder almachtige Suikerberg aan de kassa. En heeft zo’n community een administratie nodig, dan is daar de blockchain. Met voor de betalingen, geheel naar eigen believen, de bitcoin, etherium of de veertienhonderdzoveelste eigen cryptomunt. Geprezen zij de ultieme vrijheid van de decentralisatie.
 
Zo voltrekt zich de onstuitbare opmars van de blockchain en crypto’s. Heel voorzichtig bij de grote corporates, maar heel praktisch en brutaal in kunstkringen (aankopen), kerken (geven) of fanclubs (delen). En wat te denken van het goede doel dat zijn internationale goede giften dankzij blockchain veilig weet voor ongewenste graaihanden van nare regimes?
 
Blockchain Birthday
Spannende en inspirerende voorbeelden, waarover we graag met je verder praten. Op Blockchain Birthday bijvoorbeeld, op 1 november in De Balie. Ons jaarlijkse blockchain verjaardagsfeestje voor beslissingnemers.