Mooie merken vertellen mooie verhalen. Verhalen die beklijven in de markt waarin die merken leven. Dat is nooit anders geweest. Een eeuw geleden fantaseerden tienduizenden braafburgerlijke fietsers die trouw van huis naar werk peddelden zich in de huid van nationale fietsheld Piet Pelle. En die virtuele metamorfose lukte natuurlijk het best op een heuse Gazelle. Piet Pelle en Gazelle maakten de man in de straat tot zelfgedroomde held.

Nu, honderd jaar later, ligt de behoefte andersom en zien we in de YouTubeclips van Dove hoe world’s best topmodels in de kern niet veel meer zijn dan gefotoshopte versies van onszelf, met al onze hinderlijke lichamelijke onvolkomenheidjes. Het succesvolle cosmeticamerk maakt het fotomodel tot vrouw in de straat. Als het aankomt op eigenwaarde, oorzaak en gevolg laat ons brein zich nou eenmaal graag verleiden door een fijn verhaal.

Van 20 duizend Piet Pelleboekjes naar 20 miljoen views op elke nieuwe Dove-clip. Dankzij web en video explodeerde het verhalenbereik driedecimaal, maar de essentie van creatieve storytelling bleef recht overeind. En daarmee ook ons ambacht.

Totdat de social media het luie bed kwam opschudden. Opeens bleek elke luisteraar zomaar een potentiële storyteller. Met alle nieuwe mogelijkheden van dien. Activatie, curatie en engagement, wij maken er dankbaar gebruik van om de merken van onze klanten te versterken.

En steeds vaker gaan we vervolgens bij diezelfde opdrachtgevers op zoek naar hun eigen interne storytellers. Monteurs, chauffeurs, administrateurs, het blijken soms rijke bronnen van mooie merkverhalen. Verhalen die we graag naar boven halen, in de vorm van filmpjes of blogs. En die we vervolgens weer samenbrengen met al die merkversterkende verhalen elders op het wereldwijde web.

Zo hebben wij ons de afgelopen jaren mogen omvormen van storytellers tot storytelling marketeers. Het wordt er alleen maar leuker op.