Sommige projecten of bedrijven hebben een hoge gunfactor. Zo investeerde ik deze week bijna blind 500 euro spaargeld in de nieuwe fabriek van De Vegetarische Slager. Dat is niet alleen omdat ik deze ontwikkeling wil steunen, maar vooral omdat het verhaal klopt en me raakt.

Samen met de Stichting Natuur & Milieu deed het bedrijf ruim een week geleden de opmerkelijke oproep om te investeren in obligaties. De aftrap was bij de Vegetarische Restaurantweekspecial en bij Vroege Vogels, waarna andere media het massaal oppikten. Terwijl de vleesconsumptie afneemt, groeit de Vegetarische Slager als kool. Van één winkel in 2010 is het uitgegroeid tot meer dan 2.600 verkooppunten in 13 landen, groot genoeg om nu een eigen fabriek te kunnen bouwen.

Er komt geen reclamecampagne of marketingbudget aan te pas om deze crowdfunding onder de aandacht te brengen. Vanaf dag een (Dierendag, 2010) draagt ‘slager’ Jaap Korteweg een consistent en doorleefd verhaal uit. Het zit ‘m in de bedrijfsnaam, het logo, de benaming van de producten, de struggle die hij zelf doormaakte voor hij vegetarisch ging eten; alles grijpt in elkaar. En dat overtuigt. Een week na de oproep is er al ruim 700.000 euro binnen. Meer dan duizend mensen schreven zich in. Het geeft een goed gevoel te investeren als je de bio-industrie wilt uitbannen, vegetarische producten goedkoper wilt maken, of wel wilt omschakelen naar vega, maar niet zonder de smaak van vlees kunt leven.

Dit succesnummer had met gemak een lening kunnen krijgen bij de bank, mag je hopen. Hoe dan ook, de Vegetarische Slager gaat voor betrokkenheid van klanten en sympathisanten en betaalt 5% rente op obligaties, met een looptijd van 7 jaar. Geldschieters krijgen 5% korting op alle aankopen in de conceptstore of in de webwinkel en kunnen een naamsvermelding krijgen op de fabriek als een van de grondleggers. En zo schrijf je als geldschieter geschiedenis. De Vegetarische Slager en deze crowdfunding laten zien dat het loont om de goede dingen te doen en voorop te lopen. Maar vooral ook dat het loont als in alles wat je doet je eigen verhaal doorklinkt.