En van het stomend commerciële optimisme van Viggle, via een zonovergoten Times Square naar de Nederlandse ambassade, waar equity media analist Rich Greenfield ons bijpraat op wat een van de belangrijkste media-trials van dit decennium moet worden: Aereo. Een uiterst complexe rechtzaak, die zich stap voor stap opwerkt naar steeds hogere courtrooms. En toch is het heel simpel, stelt Greenfield. We zijn het haast vergeten, maar nog niet zo lang geleden haalden we via onze lelijke dakantennes de publieke zenders uit de ether. Gratis uiteraard. En als we die etheruitzending op dat moment even niet konden bekijken, namen we ‘m op met onze videorecorder.

En dat is precies wat Aereo doet, vindt Aereo. Elke Amerikaan die voor een paar dollar het handzame mini-antennetje koopt, ontvangt een leuk pakket aan Amerikaanse etherzenders. En omdat de antenne toevallig ook nog eens een DVR is, neemt hij de content even voor je op, zodat jij die nu of later fijn kan bekijken. Niets om je druk over te maken zou je zeggen.

Maar toch staan de Amerikaanse mediagiganten met bebloede koppen tegenover elkaar. Want, zo vinden de grote networks, Aereo geeft onze content uit, zonder ervoor te betalen. Klopt zegt Aereo, dat deden de antenne- en videoboeren ook altijd. En dat wij daar nu 90% marge op maken, omdat onze enige bedrijfskosten bestaan uit stroom, dat is juridisch geen argument. Maar, vinden de networks, Aereo schendt daarmee ons intellectuele eigendom. Makkelijk op te lossen vindt Aereo. Dan houden jullie gewoon op met die gratis etherdistributie toch? Maar daarmee zouden de kabelaars dan afstand nemen van hun etherfrequenties, en dat is ook weer zo wat. Bovendien, een democratisch land dat haar inwoners in de armen drijft van de commerciële netwerken, door de ether dicht te gooien, dat is ook weer niet de mooiste openingskop in de New York Times. En dus kijken steeds meer Amerikanen elk weekend gratis naar Sports on Sunday, via hun eigen slimme Aereospriet.

Ben heel benieuwd naar Antenna Company, de nieuwe venture van Marcel Boekhoorn. Hij gaat in Nederland iets nieuws doen, las ik laatst. Iets met slimme antennes.